1 Коринтяни 10 глава

на

ЛИЧЕН ПРИМЕР
И така, ядете ли или пиете, или нещо друго правите, правете всичко за прослава на Бога! Не давайте повод за съблазън нито за юдеи, нито за елини, нито за Божията църква, както и аз угаждам на всички във всичко, като не търся своята изгода, а ползата на всички, за да се спасят.“ 1 Кор.10:31-33

Обикновено смятаме, че начинът по който служим на Бога, изповедта на вяра, която имаме и свободата в поведението, която си позволяваме, си е наша лична работа, която засяга само и единствено нас…
…че тези неща засягат лично нас и пряко определят нашата съдба – това е безспорно, но също така е вярно, че оказват влияние и на много други хора, които са около нас!

Когато примерът на животът ни е положителен, това е похвално, но влиянието му достига само до един близък кръг от хора.
С негативният пример ситуацията е коренно различна! Ще бъдете учудени, а ако сте отговорни хора може и да се уплашите, ако бихте могли да проследите, до колко далеч се разпростира вашето отрицателно влияние.

Усмихнатото лице може би ще накара някой за момент да се усмихне, но проследете яростният поглед и ще откриете, че се предава на десетки и стотици около нас, до като застине в една обща негативна маска, върху всички лица които срещаме.

Още по-страшно е положението с онази невъздържана свободия, която си позволяваме относно тежки думи, безконтролно поведение, егоистични навици и греховни забежки.

  *             *           *

Ако греховният пример е осъдителен, то погрешната изповед и пример на псевдохристиянска вяра, въвежда в сигурно отделяне от Христос и от вечния живот не само извършителите, но и на стотици, понякога хиляди души. Световната история е пълна с примери за започването на неверни, фалшиви и лъжливи духовни движения и религии обхващащи цели народи и континенти.

Има една мисъл цитирана от „желязната лейди“ – Маргарет Тачър:
Внимавай с мислите, защото те се превръщат в думи. Внимавай с думите, защото те се превръщат в действия. Внимавай с действията, защото те се превръщат в навици. Внимавай с навиците, защото те оформят характера ти. Внимавай с характера си, защото той определя твоята съдба.“

Аз бих добавил и: Внимавай с примерът, който даваш, защото с него определяш съдбата на твоите деца, на твоите приятели, а дори и на твоите врагове!

%d0%be%d1%80%d0%bd%d0%b0%d0%bc%d0%b5%d0%bd%d1%82БЕСОВЕ!?
онова, което жертват езичниците, жертват го на бесовете, а не на Бога; но аз не желая вие да имате общение с бесовете.„1 Кор.10:20

Все по-често чуван рефрем е: „има един и същи бог, но с различни имена и всеки може да го призовава по различенначин“!

Вярно е, че има само един Бог, но също така е вярно, че има и много бесове, които лъжат хората, за да им се покланят като на богове.

Зад всяка езическа религия или практика, стои най-малко по един зъл дух, който обира славата, вярата и душите на нещастниците, които му се покланят.

Изпълнението на езическите ритуали или традиции, всъщност е поклонение и жертване на бесовете! Това е причината да не тачим, и да се противопоставяме на езическите обичаи, промъкнали се в християнските празници.

Не става въпрос за фанатизъм…

Не става въпрос за отхвърляне на българските традиции и обичаи…

СТАВА ВЪПРОС ЗА ОТХВЪРЛЯНЕ НА БЕСОВСКОТО ПОКЛОНЕНИЕ!!!

 

%d0%be%d1%80%d0%bd%d0%b0%d0%bc%d0%b5%d0%bd%d1%82

Защото, братя, желая да знаете, че макар да са били бащите ни всички под облака, и всички да са минали през морето,  и в облака, и в морето всички да са били кръстени в Мойсей,  и всички да са яли от същата духовна храна, и всички да са пили от същото духовно питие (защото пиеха от една духовна Канара, която ги придружаваше; и тази Канара бе Христос“ 1Кор.10:1-4

Този стих е основата на стара, стара песен и истинска изповед на душата ми:

О Прибежище добро,
О Ти вечна канаро,
Ти разцепена за нас,
В Тебе да се скрия аз.
Из Господните ребра
Кръв излезе и вода:
Само те ще ме спасят
И умият от грехът…

 

Вашият коментар