Плачът на Еремия, глава 4

„А това стана поради греховете на пророците му и поради беззаконията на свещениците му“  Пл.Ер.4:13

Хората са абсолютно прави, когато са остро критични към всички, които са дръзнали да станат проповедници, пророци, пастири или като мен, дават мнение по духовни въпроси.  Максимата „Какъвто народа, такива и пророците!“ не важи за служителите на Евангелието. По-скоро обратно, „Каквито свещениците, такъв и народа“. Свещениците са отговорни за морални устои на обществото и пророците носят отговорност, ако не говорят истината, дори когато тя е нелицеприятна.

Времето в което е пророкувал Еремия го доказва. Вместо да изявяват Божията воля, вместо да посочват недъзите на обществото и вместо предупреждават какви ще са последствията, пророците са угаждали на силните на деня и са закривали истината с лъжливи обещания. Свещениците са злоупотребявали с влиянието и властта, която са имали, били са ненаситни в лакомията си и първи във вършенето на грехове.
А точно свещениците и пророците би трябвало да бъдат пример на въздържание и праведен живот.
Те би трябвало да научат хората на духовните и морални истини.
Те е трябвало да критикуват неправдите и алчността на властниците.
Те е трябвало да изобличават греховете на народа.
Те е трябвало да посочват опасностите пред от идолопоклонството.
Те би трябвало да предупреждават за идващите наказания.
И те е трябвало да свещенодействат – да принасят молитви и пост и да се застъпват пред Бог за народа.

Вместо това, свещениците и пророците са станали причина Божия народ да се превърне в не Божий! Да стане  коравовратен, езичестки и богопротивен народ. Народ, който е загубил мярка, чувствителност и уважение към своя Бог.
Ако някой е виновен за събарянето на ерусалимските стени и ако някой е отговорен за разрушението на храма и за Вавилонския плен това са били свещениците и пророците! Същото се отнася и за днешната разруха в държавата и за разложението в обществото. Ето я и днешната максима:

Покажи ми пророците на обществото и аз ще ти кажа,
каква ще бъде сетнината му!

Вашият коментар