Книга Рут, глава 2

НАРЪЧНИК ЗА ОТКРИВАНЕ НА ПОДХОДЯЩИЯТ СЪПРУГ

И моавката Рут каза на Ноемин: Нека отида на полето да събирам класове след онзи, чието благоволение придобия. И тя ѝ рече: Иди, дъще моя. И тя отиде, и като стигна, започна да събира класове в нивата след жетварите; и случи ѝ се да попадне на нивата, която беше дял на Вооз, човека от рода на Елимелех. Рут 1:1-3

Някои казват, че няма ненаказано добро, но аз съм по-сигурен в това, че няма незабелязано от Бог добро!

Рут е показала благородство и верност към свекървата си Ноемин и Бог е видял това. Поощрил доброто, което е било в нея и е дал добър съпруг.
Великолепно, нали!
Нещо повече, Бог е включил е Рут в Своя изкупителен план за света, като майсторски е сплел живота ѝ с Вооз – близкият родственик на нейната свекърва.

Невероятното е в това, как Бог е подредил живота на тази отчаяна жена, която е загубила съпруга си и е напуснала родината си, и я е поставил в родословното дърво на нашия Господ Исус Христос. Това се казва съвършен Божи промисъл!

Ако и пред вас стои този проблем, как да си изберете съпруг, трябва да знаете това: Бог има план за вас и ще ви срещне с правилния човек, но вие трябва да го разпознаете, да го приемете и да го обикнете, така както Рут е разпознала, приела и обикнала Вооз.

Ето как, това е станало с моавката  Рут.  Тя е излязла е да събира класове на витлеемското поле и  „случи ѝ се  да попадне на нивата, която беше дял на Вооз“…

Макар, че това не е било планувано и преднамерено отиване в собствеността на Вооз, то в никакъв случай не е случайно, а е било Божествено предвидено дело.
Самото решение и преди, и след това са били на Рут. Нищо
не е станало против волята ѝ и без нейното благоразположение, желание и убеждение, но Тя е открила във Вооз онези знаци, които всяка свободна и благочестива жена би искала да види в живота на бъдещият си съпруг, и го е харесала.

Вие, готови ли сте да отворите „антените си“ за да потърсите подходящите признаци, които ще ви доведат до взимането на правилно решение?

На първо място, Вооз е бил свободен и вярващ човек. Рут е чула как той е поздравявал жетварите си:Господ с вас! И те му отговориха: Господ да те благослови!“ Рут 2:4
Не винаги добрият речникът разкрива какви религиозни и морални ценности и убеждения има човек, но този, който използва грубости, цинизми и лъжи, със сигурност не е вярващ, не е благороден и не е подходящ за вас!

Вооз е бил мил, внимателен и грижовен към Рут. То ѝ казва: Заръчах на момчетата да не се досягат до тебе; и когато си жадна, иди при съдовете и пий от онова, което момчетата са налели“ Рут 2:9
Ако
някой преди брака не е внимателен и грижовен към вас, не може да очаквате, че ще стане такъв след сватбата.

Оценявал е добрите ѝ качества и дела: А Вооз в отговор ѝ рече: Казаха ми всичко, което си сторила на свекърва си… Господ да ти отплати за делото ти и пълна награда да ти се даде от Господа.“ Рут 2:11, 12
Ако някой харесва само вашата физическата красота и не съзира вашите морални достойнства, такъв човек няма да уважава вашата личност. Спрете вниманието си на такъв кандидат за женитба, който вижда, цени и уважава вашите морални, етични и личностни качества!

Вооз е бил щедър:Вооз ѝ рече: Ела тук, яж от хляба и натопи залъка си в оцета. И тя седна до жетварите; а той ѝ подаде пържена пшеница, та яде и се насити, и остави нещо.“ Рут 2:14
Щедростта или липсата на щедрост в бъдещият ви партньор е качество върху което ще се крепи щастието на бъдещото ви съжителство. Не подценявайте това качество и задължително го включете към преценката си, когато избирате съпруг!

Вооз е бил е доброжелателен и дискретен в правенето на добро. И това качество трябва да включите към вашият списък. Рут е харесала Вооз  защото той е заповядал на работниците си и това: И между снопите нека събира класове; не я мъмрете; и даже изваждайте нещо за нея от ръкойките и го оставяйте, и нека го събира, без да ѝ забранявате.“ Рут 2:15, 16

И така, оглеждайте се за вярващ, внимателен, грижовен, оценяващ, щедър, доброжелателен и най-вече свободен човек, който Бог е поставил в периметъра на вашият живот и служение. Ако не откриете тези качества в кандидат жениха, който се надявате, да стане ваш съпруг, знайте, че тава не е Божият план за вас. Но откриете ли ги, не се колебайте, не отлагайте и не отблъсквайте възможността!

Амин! Така е!

 

Вашият коментар