Книга Рут, глава 3

„И сега, дъще, не бой се; аз ще сторя за тебе всичко, каквото казваш, защото целият град на народа ми знае, че си добродетелна жена. „ Рут 3:11

За някои хора, случката описана в трета глава на книгата Рут е меко казано смущаваща. По съвета на свекърва си, Рут отива гумното на Вооз – техния близък родственик, за да преспи в нозете му.

Ако разгледате внимателно тази случка, в нея няма нищо мръсно, прелюбодейно или сексуално. Вооз и Рут не са имали какъвто и да е сексуален или дори платоничен контакт. А Вооз е имал не само богоугоден речник, но е имал при всякакви обстоятелства безупречни, стабилни и богоугодни обноски. Дори и когато е бил изненадан в тази ситуация, той не се е възползвал от тъмнината, не се е докоснал безотговорно до Рут, нито е имал леко и необмислено поведение.
Напротив,
Вооз е благословил Рут като баща, насърчил я е като приятел, обещал е да се застъпи за нея като родственик, наградил я е като покровител и я изпратил щастлива, обнадеждена, натоварена с дарове и не по-малко целомъдрена, отколкото е дошла при него.

О, какъв възхитителен подход и темперамент е имал този Вооз!
Наистина е бил достоен предтеча на Спасителя, роден от девицата Мария. С това стабилно и овладяно поведение е станал почетен патриарх в рода на Този, от Чиито устни и сърце никога не е излязло неправда,  измама и
лъжа!

Колко много може да се поучим и ние от неговото безупречно поведение. Не смятате ли, че трябва да молим Бог, да ни помогне да придобием тази мъдрост, за да излизаме с чест, от която и да е смутоносна ситуация, без да нараняваме и без да съгрешаваме.

 

Вашият коментар