Книга Рут, глава 4

ПРЕОБРАЗИ…

„И жените казаха на Ноемин: Благословен Господ, Който днес не те остави без сродник; нека бъде прочуто името му в Израил. Този син ще ти бъде обнова на живота и прехрана в старините ти, защото го роди снаха ти, която те обича, която е за тебе повече от седем сина.“ Рут 4:14, 15

Божието Слово е изпълнено с преобрази, които умело вплитат живота на действително живели хора с изпълнението на Божия спасителен план за човечеството. Ето вижте как живота на Ноемин, Рут и Вооз стават преобрази на нашите въжделения.

Пред Ноемин, свекървата на Рут, са стояли три важни проблема, на които е търсела решение. Трябвало е да бъде продължен родът от починалите ѝ синове, да бъде откупен загубения ѝ имот и да бъде осигурено добро бъдеще на добродетелната й снаха-вдовица. Три непреодолими проблема, на които Бог с един отговор дава разрешение и най-важното: Ноемин го приема.

Ноемин и Рут са библейски преобрази на Старозаветната и Новозаветната църква. Ноемин е преобраз на разпръснатия между езичниците, гонен и обезчаден народ на Израел. Близо 2000 години е продължило това скитничество. Наказани и разпръснати между езическите народи, израилтяните са загубили връзка със своя Бог. Без пророците си, без храм и без поклонение пред Бога – така са приличали на обезчадената и обезверена вдовица Ноемин, която казва за себе си:  Не ме наричайте Ноемин ( т.е Благоугодност); наричайте ме Мара (Горест); защото Всесилният ме много огорчи. Пълна излязох, а Господ ме доведе празна. Защо ме наричате Ноемин, след като Господ се е произнесъл против мене; Всесилният ме е наскърбил?Рут 1:20 и 21 Днес виждаме как Израел се е завърнал в земята си, но все още не е откупил наследството си.

Рут е преобраз на Новозаветната църква, съставена от бивши езичници. Също като Рут, те подкрепят загубилия Божието благоволение израелски народ. Това, което Вооз казва за Рут, напълно важи и за църквата днес: „Господ да ти отплати за делото ти и пълна награда да ти се даде от Господа, Израилевия Бог, под чиито криле си дошла да се подслониш!“ Рут 2:12

Преди да изпрати снаха си при Вооз, Ноемин я съветва: „Умий се, намажи се, премени се и слез…“ (Рут 3:3) За всички нас, като библейски ученици, е ясно, че този съвет има духовен подтекст. За да бъдат приети езичниците и да станат част от Невястата, трябва да се покаят и да бъдат умити и очистени от греховете си. Трябва да бъдат помазани с благоуханния Елей на Святия Дух, да бъдат пременени с бялата дреха на праведността и смирено да пристъпят към „близкия родственик“ Помазаника и Спасителя на Невястата Христова.

Вооз, този възхитителен и богоугоден наш „близък родственик“ е преобраз на Месията, Синът Божи – Исус Христос. Исус е е нашия „близък родственик“ защото дойде в плът подобна на нашата, но без грях и стана за нас изкупление, живот и благословение. Той е младоженецът, а ние църквата и Негова невяста. Вместо отхвърляне, презрение и упрек, от Него получихме похвала, възстановяване и дарове. Той е и Този, Който ще ни въведе в изгубеното наследство. 

Вашият коментар