1Царе, глава 10

ПЪЛНА ПРОМЯНА

„Тогава ще дойде Господният Дух върху тебе и ти ще пророкуваш заедно с тях, и ще се превърнеш в друг човек. А когато тези знамения дойдат на тебе, прави каквото случаят позволява; защото Бог е с тебе“ 1Царе 10:6,7

Срещата на Саул със Самуил е била знаменателна! Пророкът го е помазал със свещено миро и му е пророкувал за събитията, които тотално е трябвало да изменят живота му и да го подготвят за служението му като цар над Израел.

Не е трудно да се предположи, че в младостта, животът на бъдещия цар е бил груб, бездуховен и разпуснат, а обноските му недодялани и първични.
Саул е имал е нужда от пълна промяна. И ето чудото, дружина пророци го срещнали: и Божият Дух дойде със сила върху него, и той пророкува сред тях.“ 1Царе10:10
Преди тази среща се изпълнили и други предречени от пророка събития, които са подчертавали това, че животът му е станал център на Божието внимание. Тези събития са носили определени духовни символи (яретата, хлябът и виното са заветни храни – виж стихове от 2 до 4), но тоталното преобразяване е станало с изливането на Божия Дух върху Саул. Промяната е била толкова силна, онези които са го познавали от преди това, са били изненадани до толкова, че са сътворили поговорка, която се повтаря и до днес:

И Саул ли е между пророците?“

Не ще и дума, не само Саул е имал нужда от ПЪЛНА ПРОМЯНА! И не става дума за телевизионното шоу добило популярност в наши дни. Ние също имаме нужда от пълна промяна! Пророческите думи на Словото говорят, че Бог ни е призовал в „Своето царство“ (1Сол.2:12) за да станемцарско свещенство“ и „свет народ“(1Пет.2:9),  и „сънаследници с Христос (Рим.8:17), но да си признаем, животът, който сме водили е бил подобен на този на Саул – бездуховен и груб, а привичките ни разпуснати, недодялани и първични. И както Саул не би могъл да се промени само от символите на заветните храни, така и ние не бихме могли, само от символи, ритуали и духовно увещание да се променим. За пълната промяна имаме нужда от Божия Дух.
Само такава промяна може да ни сложи между пророците.
Само такава промяна може да ни даде и лично откровение!
Само такава промяна може да стане истинско знамение вътре нас, което да бъде забелязано и от другите, за да ни приемат и те като посланици на живия Бог.
Вие имате ли това знамение в живота си?

Вашият коментар