Евангелие по Йоан, глава 7:37, 38

КОЙТО Е ЖАДЕН

„А в последния ден, великия ден на празника, Исус застана и извика, казвайки: Ако е някой жаден, нека дойде при Мене и да пие. Който вярва в Мене, реки от жива вода ще потекат отвътре му, както рече Писанието..“ Йоан 7:37, 38

Днес четем за събитията свързани с празника на Шатроразпъване, един от най-големите старозаветни празници. Осем дни, израилтяните са празнували преминаването на бащите им през пустинята и са благодарели за Божията грижа и за свръхестественото снабдяване на нуждите им. Припомняли са си как Мойсей е ударил скалата, за да извади вода, за да пият и са благодарили на Бог за дъждовете, които Той им е дарявал през годината.

В последния ден на празника, Първосвещеникът е слизал до водоема Силоам и е напълвал златна кана с вода. След това е повеждал хората към храма и изливал водата на земята, от западната страна на олтара, с очакването един ден да се сбъдне пророчеството в Езекиил глава 47 – река да изтече от храма, и от където мине тази река, да носи живот, плодородие и изцеление, за да бъде изцелено дори и мъртвото море.

„А в последния, важен ден на празника Исус застана и извика с висок глас: „Който е жаден, да дойде при Мене и да пие. Който вярва в Мене, както казва Писанието, от неговата утроба ще потекат реки от жива вода. А това каза за Духа, Когото вярващите в Него щяха да приемат; защото [Святият] Дух още не бе даден, понеже Исус още не бе се прославил.“ Йоан 7:37-39

Забележете, „в последния, важен ден на празника Исус“ източника на Живата вода, сам е дошъл в храма!
Канарата, която е придружавала дедите им през пустинята, и която Мойсей е ударил повторно (виж Числа 20: 8-12), е била пред образ на Онзи, Който е можел да им даде живата вода, за изцеление на всички народи.

Вдъхновен съм от това невероятното иносказание, което се е изпълнило с нашия Господ Исус Христос и което се изпълнява и с нас до сега. Помислете само, Мойсей е трябвало да говори на канарата, но вместо това той я е ударил. Това е станало причината да не влезе в обещаната земя, а само от далеч да я види.

Израилтяните също е трябвало да говорят, т.е. да изповядат, че Исус е очаквания Месия, но те са се отрекли от Него. Наранили са Го и са Го приковали. И те са видели Месията, но не са Го разпознали.

Тъжно, Нали!

Сега е наш ред.
В неверието си може да Го отхвърлим или с вяра да изповядаме, че Той е Синът Божи, очаквания Месия и Спасител и от нас да потекат реки от жива вода. Не само да утолим жаждата си за живот, но и самите ние да станем извор, та всеки който е жаден, жаждата си с жива вода да утоли!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s