Евангелие по Йоан, глава 13:27-

КАКВОТО ВЪРШИШ, ВЪРШИ ГО ПО СКОРО

И тогава подир залъка, сатана влезе в него; и така, Исус му каза: Каквото вършиш, върши го по-скоро.  …И тъй, като взе залъка, веднага излезе; а беше нощ.“ Йоан 13:27,30

Не се става предател за една нощ!

Човешкото сърце, колкото и да е слабо, е крепост, която трудно се превзема.
Умът на човека, колкото и да е податлив, търси логични основания за решенията си.
Волята човешка, дори и на най-пропадналият грешник, се съпротивлява до момента, в който сатана не я подчини напълно и се настани в човешкото сърце и ум като цар.

Всеки човек, във всеки един момент е обект на дяволско наблюдение и търсене на пролука в поведението, в мислите, плановете, бляновете и чувствата му. Библейската история ни открива, че Юда е държал касата на апостолите и е прибирал по нещичко за себе си от парите. Бил е крадец, но не е бил предател. Проблема при крадците е, че „без една кражба може, но само една не стига!“. Ако в началото присвоените лепти били за да си похапне нещо вкусно насаме, след това е искал да си купи някоя по-прилична дрешка, а след дрешката е дошло желанието да се осигури и за времето, когато ще приключи касиерската му дейност…

И ето последната трапеза с Учителя.
„…дяволът беше внушил в сърцето на Юда Симонов Искариотски да Го предаде.“ (Йоан 13:2) 
Докато е седял около трапезата с апостолите и докато е ял от пасхалното агне и от безквасният хляб, и докато е пил от чашата на Новия завет, и докато Исус е умивал нозете му, Юда е кроял планове за предателство.
Не, не, Юда не е бил толкава зъл, че да си ги измисли сам. Сатана му е подхвърлял идеи, които неговият ум е приемал за свои. Трябвало му е само потвърждение за да ги осъществи и го е получил. Исус му е подал залък и му е казал:
Каквото вършиш, върши го по-скоро.„(Йоан 13:27)

И днес има хора, които все още не са станали предатели. Направили са своите първи стъпки по пътя на предателството и са започнали са да кроят планове с идеи подхвърлени от сатана. За съжаление те не разбират, че умът им е станал бойно поле, на което дявола е приложил своите най-мръсни и подли тактики и че те са попаднали в тях.

Ще кажете, но защо Господ не ги предупреждава и не ги спира?
О , не е така! Със сигурност Бог много пъти ги е предупреждавал, Освен това писаното Божие Слово ясно показва опасностите и изобличава погрешното им поведение, но малцина от тях се стряскат от това предупреждение.

А когато всичко е загубено в сърцето им чуват: „Каквото вършиш, върши го по-скоро.
Тези думи не са за насърчение за да стане някой предател, нито са отправени към нас за да ни се даде позволение да извършим неправда, а да тъжен вопъл по загубената душа!

%d0%be%d1%80%d0%bd%d0%b0%d0%bc%d0%b5%d0%bd%d1%82

 

 

Вашият коментар