Числа, глава 9, Част 3

тема с продължение

ПАСХАТА и ГОСПОДНАТА ТРАПЕЗА – 3

АГНЕЦА БОЖИ, ХРИСТОС…
„Агнето или ярето ви нека бъде без недостатък…“ Изх.12:5

При пасхата основен акцент се е падал върху вечеря с агне без недостатък. Това агне е сочило към идването на Месията, Който трябва да бъде свят, праведен и съвършен като Агнец Божии. Самите евреи са очаквали и все още очакват Онзи, Който ще освободи не само тях, но и целият свят.

С Господната трапеза християните изповядват Исус Христос, като Месията и свят Агнец, праведен и непорочен, Който за нас бе разпнат и с кръвта Си ни е изкупил за Себе Си, от всеки род, език, племе и народ (Откр.5:9) и ни направил свое Божие семейство. Затова на трапезата Господна не присъства агне. Агнецът вече е “заклан“! Кръвта Му вече е пролята! Цената за нашата свобода от „греха, света и сатана“ вече е платена. За това на трапезата присъстват само символите на разломеното Му тяло и проляната му кръв.

Исая е пророкувал за Месията:

„Всички ние се заблудихме като овце, отбихме се всеки в своя път;  и Господ възложи на Него беззаконието на всички ни. Той бе угнетяван и измъчван, но не отвори устата Си; като агне, водено на клане,и като овца, която пред стригачите си не издава глас, така Той не отвори устата Си.“ Исая 53:6,7 

Агнецът Божи Христос е станал за нас заместващата жертва.
„…примирете се с Бога, Който за нас направи грешен Онзи, Който не е знаел грях, за да станем ние чрез Него праведни пред Бога.“ 2 Кор 5:21

КРЪВТА НА АГНЕЦА
Кръвта от агнеца на пасхата е била поставяна като белег и знак за защита „върху двата стълба и горния праг на вратите на къщите, където ще го ядат“ (Изх.12:7). Този белег е предпазил израилтяните в Египет от поразяване.

При Господната трапеза чашата с вино е преобраз на реално пролятата кръв на Господ Исус Христос, Който заради нас бе прикован, разпънат и прободен на кръста. Неговата кръв е кръвта на Новия завет, сключен с нас. На последната пасха и първа Господна трапеза, Христос казва учениците си:
„Тази чаша е новият завет в Моята кръв; това правете всеки път, когато пиете, за Мое възпоминание. Защото всеки път, когато ядете този хляб и пиете [тази] чаша, възвестявате смъртта на Господа, докато дойде Той.“(1Кор.11:25 и 26)

При Господната трапеза и разломения хляб и чашата с вино са заветна храна и заветно питие, които не са за наяждане и за напиване, а за възвестяване на смъртта и възкресението на Христос и съпричастност към Неговата жертва и страдание. И още нещо! Участието ни в Господната вечеря е и свидетелство за единение с Тялото на Христос, което е Неговата църква.

следва продължение…

Вашият коментар