ЕКЛИСИАСТ, глава 10

на

МИРО ЗА СВЯТО ПОМАЗАНИЕ – 4

Четиво с продължение…

ДЪРВЕНОТО МАСЛО

Приготвянето на масло за свято помазание е била свята и отговорна работа на онези свещеници към храма, които са били мироварци. Те са изпълнявали точните указания дадени на Мойсей за служението им.

„При това Господ говори на Мойсей, казвайки: Вземи си изрядни аромати, от чиста смирнаблагоуханна канела… ,благоуханна тръст…, касия… и дървено масло един ин; и да ги направиш миро за свято помазване, мас приготвена според изкуството на мироварец; това да бъде миро за свято помазване..“ Изх.30:22-25

За приготвянето на мирото за святото помазание е трябвало всички съставки да се поставят в  Дървено масло, това е зехтин добит от плодовете маслината. Маслините се обрулват, събират се и силно, и многократно се пресоват, за да изпуснат ценното масло от което се приготвя мирото за помазание.

Дървеното масло за помазание добито от плодовете маслината, насочва нашето внимание към напълно завършено дело на Помазаника – Исус Христос. Така както маслиновите плодове трябвало да бъдат обрулени, събрани, смачкани и пресовани, за да изтече ценното масло, така и Христос е бил хванат, бит, нараняван, мачкан и хулен в цялото Си естество, за да може ние да се наслаждаваме на помазанието изтекло от Неговата жертва, във всяка област от нашия живот.

Маслините в древният Израел са преминавали през три цикъла на пресоване.
Първата преса е давала необработен зехтин, който се е използвал в Храма за осветление.
Маслото от втората преса се е използвало за приготвяне на мирото за помазване за посвещение, служение или за изцеление.
Маслото от третата преса е използвано за направата на сапун за почистване.

По същия начин нашият Господ Исус е бил притесняван, притискан и пресован за да ни осигури съвършено спасение, което включва:
– Освобождение от всички сили на тъмнината,
– Божествено изцеление за телата ни
– Пълно опрощение на всичките ни грехове и
– Сила за посвещение и служение на Господа с Дух и истина.

Христовото „пресоване“ започва от онази градина наречена „Гетсимания“ в която е бил заедно с учениците си, преди да бъде заловен.
„Тогава Исус отиде с тях на едно място, наречено Гетсимания; и каза на учениците Си: Седете тука, докато отида там да се помоля. И като взе със Себе Си Петър и двамата Зеведееви синове, захвана да скърби и да тъгува.Мат. 26:36,37 

Името Гетсимания означава „преса за маслини“. 
Онази тъмна нощ преди залавянето Му е било време на физическа и духовна тъмнина, за това на онези, които са дошли да Го хванат, Исус им е казал: „…сега е вашият час и на властването на тъмнината“ (Лука 22:53).
В тази духовна тъмнина Исус усърдно се е молил на Своя небесен Отец притеснен от онова което Го е очаквало. В Гетсимания Исус  е изпитвал мъка, молел по-усърдно; и потта Му станала като големи капки кръв, които са капели на земята (Лука 22:44). Там Той е преодолял силата на тъмнината и ни е дарил с Божията светлина за да бъдем: „…избран род, царско свещенство, свят народ, люде, които Бог придоби, за да възвестявате превъзходствата на Този, Който ви призова от тъмнината в Своята чудесна светлина;“ (1 Пет. 2:9)

Смазването на Исус продължава в двора на първосвещеника и след това пред Пилат, където бил поругаван и жестоко бичуван от римските войници. Христос е понасял удари след удари, рана след рана, докато кожата Му не била разкъсана и костите Му оголени (Пс. 22:17, 129:3), всичко това, за да изкупи нашето изцеление и здраве. За това пророк Исая казва: „с Неговите рани сме изцелени“ Исая 53:5.

Както маслините се пресоват и трети път, така и Христос е бил „пресован“ угнетяван до крайност и накрая прикован на кръст, за да стане за нас пълната пречистващата си сила.
Той е бил разпънат за да понесе нашите грехове.
Той е пролял кръвта Си на Голгота за да ни измие всичките ни грехове.
Направил ни е по-бели от сняг и ни е освободил за винаги от проклетията на греха.

Всеки път когато биваме помазвани с маслото за свято помазване, трябва да си припомняме, че за нас Христос беше съкрушен, угнетяван, бит и нараняван. Че за нас той беше и прикован на кръста за да ни изведе от тъмнината на греха и на смъртта за да ни постави в Неговата славна светлина.
Че в Неговите рани имаме изцеление на телата ни.
Че Той умря на кръста за да ни даде пълно опрощение на грехове и че да ни даде сила за служение, за да станем Негови пратеници – апостоли, пророци, пастори, благовестители, учители на истината, служители на правдата и на Божието царство!
Всички ние които повярвахме и Го изповядваме за наш Господ и Спасител, станахме Негово царско свещенство, люде, които Той е придобил за възвестяване превъзходствата на Неговото царство!

Следва продължение…

Вашият коментар