ЕКЛИСИАСТ, глава 10

на

МЪРТВИТЕ МУХИ В МИРОТО

Продължение от предишна публикация…

„Както умрелите мухи правят мирото на мировареца
да вони и да кипи, така и малко безумие покварява онзи,
който е уважаван за мъдрост и чест..“

С тази поговорка древния проповедник ни предупреждава за съвременните ни проблеми. Мъртвите мухи на еврейски са “мухи на смъртта”- вероятно става въпрос за хапещи насекоми от типа на торната или мършовата муха. Такива мухи попаднали в скъпоценното масло за свято помазание биха превърнали аромата му в зловонна миризма.

Работата ни на „мировареци“  подготвящи се за служение е много отговорна, защото едва след извършване на помазването, т.е. изпълнение на служението, което имаме, тогава ще си проличи дали това и ухание за изцеление и ще води до посвещение и служение на Бог или ще стане неприятно, не прославящо Бог зловоние.

Малко други сравнения биха могли да опишат по-ярко опетняващото влияние от проявеното безумие, глупост или грях в служението на онези, които призвани да бъдат Божии служители. Цитирания стих напълно се подкрепя от предупреждението на апостол Павел по същата тема. Той казва:
 „Хвалбата ви не е добра. Не знаете ли, че малко квас заквасва всичкото тесто? Очистете стария квас, за да бъдете ново тесто, тъй като сте безквасни; защото и нашата Пасха, Христос, беше заклан [за нас]. Затова нека празнуваме не със стар квас, нито с квас на злоба и нечестие, а с безквасни хлябове на искреност и на истина.“ 1 Кор. 5:6-8.

Както мъртвите мухи развалят мирото на мировареца  така и старият квас, квасът на злоба и квасът на нечестие развалят и унищожават служението на служителя.

Под стар квас разбирайте старите светските навици, привички, обичаи, грехове и желания проявени от момент на слабост, безумие и глупост. Те могат да могат напълно да развалят авторитета, служението и сетнината на служителя.
„Или не знаете, че неправедните няма да наследят Божието царство? Не се лъжете. Нито блудниците, нито идолопоклонниците, нито прелюбодейците, нито малакийците, нито мъжеложниците,  нито крадците, нито сребролюбците, нито пияниците, нито хулителите, нито грабителите ще наследят Божието царство.  И такива бяха някои от вас; но вие измихте себе си от такива неща, но се осветихте, но се оправдахте в името на Господа Исуса Христа и с Духа на нашия Бог.“ 1 Кор.6:9-11

Квасът на злоба е свързан с неправилното отношение към тези с които служим и тези на които служим. Всяка гордост, високомерие, пренебрежение, отхвърляне, нанесена обида, хула или дори невнимание разваля уханието на служението ни. Малко от този „квас“ опорочава ефекта от целият наш труд и усилие и положени до този момент и още по-лошо, каквото и да направим за напред, и то ще бъде без добър резултат.

Квасът на нечестие е проява на неправда, непочтеност, безчестие, несправедливост, некоректност, произвол, беззаконие или злодеяние. Има безкрайно много случаи на отнети благословения, награди и помрачено добро начало, само за един-единствен безразсъден момент, в който Господни служители са губили престиж, чест, служение и са загубвали благословението, а някои дори вечният си живот заради проявено нечестие

Не само Исав е продал за една паница леща първородството си – много други също са го загубили на безценица. Не са малко тези, които заради проявено своеволие, непослушание и упорството, точно като цар Саул, са загубили Божията подкрепа и царското потекло след себе си.

Има и такива, които като Моисей и Аарон, които не влезли Божиите обещания, въпреки че самите те са довели до спасение мнозина.

Както малките мъртви мухи в мирото на мировареца, така и малките пропуски, слабости и проявени глупости на хора уважавани за своето служение, мъдрост и чест, съвсем малки пропуски в сравнение с цялото им служение, са  развалили и покварили служението им, репутацията им и престиж им, и те са загубили честта и добро си име.

Това е следствието от всяка слабост, глупост и безумие!

– Край –

Вашият коментар