ЕКЛИСИАСТ,  глава 11

на

Ст.1 Хвърли хляба си по водата,
защото след много дни ще го намериш.

Ст.2 Дай дял на седмина и дори на осмина,
защото не знаеш каква беда ще сполети земята.

Ст.6 Сей семето си сутрин и вечер не въздържай ръката си,
защото не знаеш кое ще успее – това ли или онова,

Колкото по-близко се сме до края на книга Еклисиаст, толкова по-практични и полезни стават съветите на Проповедника! Добре е тези три стиха да останат в златния фонд на сърцето ни и да станат основата на нашата добродетелност. Колкото хора ги прочетат, толкова и полезни и индивидуални приложими идеи могат да имат. Съветът обаче е един, сега направи доброто, което може да сториш !

Добро, което в този момент може и да ти изглежда разточително и непродуктивно, в бъдеще може даде добър резултат, за това не спирай да вършиш добри дела.

Сега дай възможност в развитието на хора, които днес може да изглеждат не особено перспективни, но в бъдеще жертвата на време, усилия и доброта ще ти се отплатят!

Сей доброта и любов по всяко време, не само за хора, които ти изглеждат достойни за това, а към всички, защото не знаеш къде семенцето-благородство, което си посял ще успее и ще даде първо злак, и клас, и зърно!

Любовта, добродетелите и благородството са ценни стоки, които се умножават само с безкористна употреба! Скъпим ли се да ги споделяме, ще се превърнем отвратителни скъперници, които нито могат да се възползват от това което имат, нито дават на другите това, което ще изгубят.

Вашият коментар