ПРИТЧИ, глава 19

на

НЕВЕЖЕСТВО И ПРИБЪРЗАНОСТ

„Да имаш усърдие без знание не е добро,
и онзи, който бърза с нозете си, сбърква пътя си.“ Пр.19:2

Може да е обичайно някой без много знание да бърза с решенията си, с коментарите си и с действията си, но не е правилно! Неразумно е оправданието „всички правят така“! Не знаем ли, че дори малките житейски грешки може да имат трайни и тежки последици?  Още повече това важи за вечните и животоспасителни истини. За тях немарливото, непросветено и арогантно поведение, и прибързаните заключения оказват фатални и вечни последици!

Когато си купуваме уреди, от евтините до скъпоструващите, добре е преди да ги използваме, да прочетем внимателно упътването от производителя и да се съобразим с препоръките им, за да не ги повредим. За вечния живот още по-внимателно и уважително трябва да се подготвим, като изпълняваме указанията в Словото на нашият Господ, Създател и Спасител. Святата Библия е най-добрия указател за човешкият живот!

В първият случай упътването на производителите е разумния и препоръчителен подход, а вторият , който по важност е първи, прочитането и изпълнението на Божието Слово – Библията е първо по значение и е животоспасяващо за нас!

А какво ще кажете за другите притчи, от този глава:

Ст.11  Благоразумието на човека възпира гнева му;
и за него е слава да бъде снизходителен към грешки.

Ст.14  Къща и богатство са наследство от бащите,
а благоразумната жена е от Господа.

Ст.17  Който показва милост към сиромаха, дава назаем на Господа;
и Той ще му въздаде за благодеянието му.

Ст.23 Страхът от Господа спомага за живот;
който го има, ще си ляга наситен и не ще срещне зло.

Вашият коментар