ПРИТЧИ, глава 25

ЗЛАТОТЪРСАЧ – БЛАГОВЕСТИТЕЛ

„Махни примесите от среброто
и ще излезе съд за златаря!“
Пр.25:4

Земята ни е невероятно богата!
Заобиколени сме от несметни богатства от самородно злато, чисто сребро, скъпоценна платина има и много редки метали и скъпоценни камъни и минерали, но за жалост те са смесени с толкова шлака, скали, чакъл, пясък, кал, тиня и боклук, че е нерентабилно да се захванеш с събирането им.

Само запален златотърсач може да е готов да зареже всичко, да си вземе такъмите и да започне издирването на скъпоценностите. Но за да бъде успешен и най-запаления златотърсач трябва да

  1. Да бъде търпелив.  
  2. Да бъде настойчив.
  3. Да разпознава къде има потенциални златни находища.
  4. Да развива дейността си законно.
  5. Постоянно да се обучава и образова.
  6. И да има оборудването.

Народа ни е чудесен, хората ни са уникални, прекрасни, даровити, умни, красиви и талантливи, но за жалост са толкова себични, егоистични, цинични, груби, горделиви, похотливи, завистливи, изпълнени с лоши навици, езически традиции и атеистични идеи, че доброто у тях се губи като зрънце самородно злато под стотици тонове шлака, които трябва да пресееш, че да откриеш златото. Само истински благовестител преизпълнен с любов може да зареже личната си изгода и да дири път към скъпоценните им души. Но за да бъде успешен и най-запаления благовестител трябва  да:

  1. Да бъде изпълнен с любов към Бог и хората.
  2. Да живее праведно според Божието Слово.
  3. Да иска, да има и да използва дарбите на Святия Дух, за да открива път към сърцата на хората.
  4. Да бъде търпелив, внимателен и тактичен.  
  5. Да бъде настойчив и постоянен.
  6. Да се поучава от Божието слово.

Само ако изпълнени тези условия един благовестител ще бъде успешен. Ще открива и ще насърчава доброто и ценното в душите на отрупаните със зли навици и заблуди хора. Ще им помага да се очистват от тоновете заблуди и да се представят пред великия ваятел на душите ни Господ Исус Христос, да ги направи безценни съдове за почетна употреба изпълнени с Божията любов, истина и благодат.

Още по тази тема може да откриете тук:

Вашият коментар