Исус Навин, глава 19

на

ВОДАЧ ПО БОЖИЕТО СЪРЦЕ

„А като свършиха подялбата на земята според пределите ѝ, израиляните дадоха на Исус, Навиевия син, наследство сред себе си, според Господнята заповед му дадоха града, който поиска – Тимнат-Серах в хълмистата част на Ефрем; и той съгради града и живееше в него.“ Ис.Нав.19:49,50

Безспорно, Исус Навин е бил водач по Божието сърце!
Има разлика в поведението на водачите издигнати по Божието сърце и тези станали по човешки избор. Едните се добират до политически и духовни постове, за да се уредят и щедро да се обогатят, а другите за да помагат, изграждат и водят към добро онези, на които са призвани да служат.
Едните смятат, че да бъдат водачи е тяхно височайшо благоволение, лична заслуга и привилегия, другите, че е велика отговорност, която могат да понесат само ако Бог ги направлява.
Едните парадират с привилегии, другите спазват задълженията си.
Едните първо взимат за себе си, другите като Исус Навин, получават това, което по право им се полага, най-накрая. Едва когато всички племена и родове от Божия народ са получили наследството си в Обещаната земя, тогава идва ред и на водачът по Божието сърце – Исус Навин. Той пръв, преди всички получава  конкретно обещание за наследството, но последен след всички го поучава.
Не смятате ли, че това е било несправедливо?
Може би, ако целта му да стане водач, е била да получи награда.
Странно, но водачите по Божието сърце стават водачи не за привилегии, облаги и власт, а защото не могат да не следват Божията повеля, при това независимо, кога, колко и дали ще получат нещо и колко болка, присмех и огорчение ще преживеят.

Все пак искам да ви предпазя от безсмислени жалейки…
Бог никога не е бил несправедлив и никога не остава длъжник!
Да служиш на Бог е велика привилегия, печалба и награда.
Някога моя баща – стария проповедник ми рече нещо много знаменателно:
– Сине, ако следваш Господа с цялото си сърце и с чиста съвест, никога няма да бъдеш разочарован! Няма да забогатееш, но никога няма да ти липсва благословение. Ще даваш на заем, а няма да взимаш на заем.
И беше прав, Бог никога не ме разочаровал!

Вашият коментар