МАРК, глава 9:25

ДУХОВЕ И БЕСОВЕ

А Исус, като видя, че се стича народ, забрани на нечистия дух с думите: „Дух на немотата и глухотата, Аз ти заповядвам: ИЗЛЕЗ ОТ НЕГО И НЕ ВЛИЗАЙ ВЕЧЕ В НЕГО!“ Марк 9:25

За пореден път прочетеното Словото ни запознава с действията на нечистите духове.  Библията нарича тези духове още: бесове, зли духове, духове на немощ, погубителни духове, блуднически духове, духове на страх и на объркване, лъжливи и измамни духове и др.

Без да имам претенции за изчерпателност ще споделя, че в духовната реалност нечистите духове са факт, който трябва да имаме предвид, защото както някои от болестите, така и особеното поведение на някои хора се дължи на намесата на нечистите духове.
Библията казва, че нечистите духове са: духовни същества Мат. 8:16; реални личности Мат.8:28-33; слуги на сатаната Мат.12:22-30 и че са многобройни Лука 8:30.

Макар нечистите духове и бесовете да са безтелесни, те се стремят да завладеят човешки или животински тела, за да се проявяват. Веднъж влезли в човека, те безмилостно го измъчват и изтезават, и само Божият авторитет, сила и власт може да ги изхвърли от там.

Целта им е да се противопоставят и да пречат на служението на Божиите работници, като заслепяват разсъдъка на невярващите, мамят, смущават, угнетяват, измъчват, връзват и изкушават хората.

Много често влиянието на нечистите духове може да се разпространи едновременно над цяла група от хора, а понякога и над цели народи. Помислете само, през Втората световна война влиянието на един явно обладан от зли бесове човек като Хитлер, се е разпростира над една цялата германска нация. Нещо повече намира и привърженици в народите от  Европа и света. Можете ли да си представите какво сатанинско оживление е настанало всред пълчищата на бесовете, когато един от тях е имал успех, чрез завладяването на духа, ума и поведението на Хитлер да предизвика всичкото насилие, разрушение, мъка и смърт през войната.

Този пример трябва да изостри нашето внимание да осъзнаем, че работата на злите духове е сериозна и опасна. Без да стигаме до крайности, като виждаме зли духове зад всеки неуспех, разминаване или проблем, трябва да сме нащрек до като вършим Божията работа, защото ние вече сме във война точно с тези тъмни поднебесни сили, и те ще търсят начин да ни атакуват.

Исус Христос не е оставил своите последователи без защита и сила. Нещо повече, част от служението ни е да изобличаваме делата на сатана и да освобождаваме угнетяваните от него:
А повярвалите ще бъдат придружавани от тези знамения:
В МОЕТО ИМЕ БЕСОВЕ ЩЕ ИЗГОНВАТ, нови езици ще говорят,
змии ще хващат и ако изпият нещо смъртоносно, то няма да им навреди,
на болни ще възлагат ръце и те ще оздравяват.Марк 16: 17,18

Трябва обаче да имаме предвид, че бесовете изгонените от човешките души, се стремят да се върнат обратно на същото място. По някаква причина, нечистите духове имат по-лесен достъп до тези, които вече са владели преди това и се стремят отново да ги възвърнат в подчиненото им състояние. Това е и причината, Исус да забрани на нечистият дух от цитирания в началото стих, отново да се върне в момчето.

И ПОСЛЕДНО: Исус обяснява на учениците си, че „този род с нищо не може да излезе освен с молитва и постМарк 9:26

Положението е сериозно – нали!
Кога сте видели за последно атаката на злите сили?
Аз ги видях в атака неотдавна – не се уплаших само защото Бог беше с мен!

 **     **     **

Вашият коментар