Евреи 9 глава

АЛАРМАТА НА СЪВЕСТТА
…кръвта на Христа, Който чрез вечния Дух принесе Себе Си без недостатък на Бога, ще очисти съвестта ви от мъртви дела, за да служите на живия Бог!Евр.9:14

Явно е, че съвестта има основна роля във връзката ни и общението ни с нашия Създател, Изкупител и Господ! Съвестта, заедно с интуицията и общението ни с Бог, са функции на духът ни, които са били поразени, замрели и не функциониращи, от ефекта на първородният човешки грях.
Единствено съвестта в плътският и неновороден човек, показва някакви признаци сетивност, която Святия Дух използва за да изобличи човека за грях, за правда и за съд. (Виж Йоан 16:8) Ако човек приеме това изобличение и се покае за греховете, и приеме Исус Христос за личен спасител, Бог прощава греховете му, и кръвта Христова очиства съвестта му, а Святият Дух новоражда духът му и възстановява функциите на духът му, за пълноценна връзка с Бог. Възстановената връзка ни с Бог и очистената ни съвест, която престанала да ни изобличава за грях, ни дават увереност за това, че сме новородени!

Съвестта на новороденият човек е като страж, който отвътре го предупреждава и изобличава за всеки грях. Функцията на съвестта е аларма, която се задейства още щом на хоризонта се появи опасност от изкусителен грях. Това ранно предупреждение, направено от очистената ни съвест, е много важно за нас! Ако навреме вземем мерки и съзнателно отхвърлим и избегнем изкушението, то няма да ни повали и ние няма да паднем отново в грях!

Ослушайте се!
Това може би е алармата на вашата съвест?

Вашият коментар