Евреи 11 глава

ПЪТЯТ НА ГЕРОИТЕ …
И какво повече да кажа? Защото не ще ми стигне време да приказвам за Гидеон, Варак, Самсон и Ефтай, за Давид, още и Самуил, и пророците; които с вяра побеждаваха царства, раздаваха правда, получаваха обещания, затваряха устата на лъвове,  угасваха силата на огъня, избягваха острието на меча, от слаби ставаха силни, ставаха храбри в битка, обръщаха в бяг чужди войски…“ Евр.11:32-34

Единадесета глава от Посланието към Евреите е назначена за възхвала на старозаветните герои на вярата. На поименно изброените герои, са отбелязани и етапите на тяхното съзряване. Днес от дистанцията на времето, може да ни се струва естествен и лесен техният избор, но истината е, че всеки последовател на вярата, който е живял и преди или който живее днес, трябва да извърви дълъг, труден и опасен път, докато достигне целта!

Пътят на Мойсей е бил дълъг 120 години. Това са години на съзряване и освещение, в които Мойсей е преминал от това което е бил, до това което Бог е имал за неговия живот. Ето вижте:
„С
вяра Мойсей, като стана на възраст, отказа
се да се нарича син на фараоновата дъщеря и предпочете да страда с Божиите люде, а не да се наслаждава за кратко време на греха, като разсъди, че укорът за Помазаника е по-голямо богатство от египетските съкровища; защото гледаше към бъдещата награда. С вяра напусна Египет, без да се бои от царевия гняв; защото издържа като един, който виждаше Невидимия. С вяра установи Пасхата и поръсването с кръвта, за да не се допре до тях този, който погубваше първородните.Евр.11:24-28

За всеки, които е чел книга Изход от Библията е ясно, колко трудно и дори невъзможно е било за Мойсей, да взима решения във всеки етап на своята вяра. Само за първият етап, да се откаже от името, привилегиите и статута на син на фараоновата дъщеря, са му били необходими 40 години! След това, всеки следващ етап е бил преодоляван с много усилие, болка, притеснение, при това много по-големи от усилията, болката и притеснението, в нашите етапи на съзряване във вярата.
Мойсей е издържал като един, който виждал Невидимия, това е и единственият начин и ние да издържим, като гледаме към Невидимият!
Мойсей, заедно със славната плеада на героите на вярата, на Стария и на Новия Завет, вече са се наредили в алеята на славата, въпросът е дали ние ще се добавим към тях или не?

Вашият коментар