ВТОРОЗАКОНИЕ, глава 27, част 3

Четиво с продължение…

ЗАВЕТ НА СИНОВЕТЕ

„Затова, като преминете Йордан, поставете на хълма Гевал тези камъни, за които днес ви заповядвам, и измажете ги с вар. И там да издигнеш олтар на Господа, твоя Бог, олтар от камъни. Желязно сечиво да не вдигнеш върху тях; да издигнеш олтара на Господа, твоя Бог, от цели камъни и да принесеш на него всеизгаряния на Господа, твоя Бог; да принесеш и примирителни жертви, да ядеш там и да се веселиш пред Господа, твоя Бог.“ Вт.27:4-7

Това последно послание, Мойсей е отправил към тези, които е трябвало да завладеят Обещаната земя. Те обаче са били второто поколение от Божия народ. Първото поколение, което е сключило завет с Господа на планината Синай, е било вече преминало. Сега синовете и дъщерите им е трябвало да завършат дългото пътуване през пустинята и да наследят Обещаната земя, но никой от тях не е бил в заветни отношения с Бога на Израел.

Завета на бащите ми, си е бил завет на бащите им, а не техен! Задължително е било за тях някога, така както и за нас е задължително днес, всеки човек и всяко поколение да влезе в лична заветна връзка с Бог!

За нас и за нашето спасение, не е достатъчно това, че нашите бащи и майки са били вярващи в Исус Христос, че са били кръстени във вода и изпълнени със Святия Дух. Ако ние не сме в заветни отношения с Бог, спасението и благословението на родителите ни, никак няма да ни ползва!

А, ако ние сме повярвали, кръстени сме и сме спасени, наша грижа и отговорност трябва да бъде спасението на нашите деца, внуци и приятели. Не повярват ли, не се ли кръстят и не влязат ли във вечен завет с Бог, роднинството и приятелството им с нас, няма да ги ползва!
Исус казва:

 „Който повярва и се кръсти, ще бъде спасен; а който не повярва, ще бъде осъден“
(Марк16:16)

Актуалният въпросът днес е:  
Вие, които сте приели Христос за личен Спасител, кръстени сте във вода и сте изпълнени с Духът, доведохте ли до вярата и кръщението вашите деца и близки?

Ако „Не“ – не отлагайте! Поканете ги още днес да направят своето решение. Предизвиквайте ги и не преставайте да ги обичате, като всеки ден им благовествате за Христос, с живота си!

Ако децата ви, близките ви и приятелите ви не искат да ви послушат, не преставайте да се молите за тях и им оставете тази последна заръка, която е оставил Мойсей – щом достигнат до вярата, да издигнат олтар на Бога и да влязат в заветни отношение с Него.

Вашият коментар