Неемия -13

Четиво с продължение
УПРАВЛЕНИЕТО НА ЕРУСАЛИМ
Част 13

Третите по ред, но не и по значение в управлението на Ерусалим, споменати от Неемия са левитите.

„А като се съгради стената и поставих вратите, и се определиха вратарите, певците и ЛЕВИТИТЕ…“

ЛЕВИТИТЕ
„В онова време Господ отдели Левиевото племе да носи ковчега за плочите на Господния завет, да стои пред Господа, за да Му служи и да благославя в името Му, както прави до днес.“ Втор.10:8

Левитите са потомци на Леви, третия син на патриарха Яков.
Името на племето им буквално означава „да се привърже“, „да се съедини“ и това е и специалното им призвание – да се привържат, да се съединят в посветено служение пред Бога. От това племе произлиза семейството на Аарон, което с потомците си е било призвано да служат на Господа като свещеници. Останалите семейства на Леви, заради особената им ревност по Бога, Господ ги е натоварил с отговорността да се грижат за светите неща, т.е за отделените само за служение на Бог предмети. В началото те са пренасяли, пазили и са се грижили за Скинията (богослужебната палатка) и цялото ѝ оборудване – олтара, свещниците, трапезите, кандилници и пр.

След като е бил построен храма, те са били разпределени по отряди за да служат в него, и да носят отговорност за опазването, обслужването, съхранението на предметите и съдове на светилището. Били са вещи в тълкуване на Писанията, в знание, обучение и изпълнение на Божия закон.

Когато Исус Навин въвежда израилтяните в Ханаан, племето на Леви е било единственото племе, което не е получило за наследство земя, а градове за населяване защото:

„А на Левиевото племе Мойсей не даде наследство; Господ, Израилевият Бог, беше наследството им, както им беше казал.“ Ис.Нав.13:33

От градовете на левитите са били определени шест Прибежищни градове (Ис.Нав. 20:2), в които изпадналите в беда, бягащи за живота си, да намерят спасение.
(Прочетете повече за Прибежищните градове тук:
https://golyamotochetene.wordpress.com/2019/07/30/20-7/)

Специално призвание на всеки левит е било да стои пред Господа, за да Му служи и да благославя в името Му.

Фразата да стои пред Господа“ означава, че трябва стои пред Бог, така както добрия слуга стои пред Господаря си в пълно смирение, покорност и готовност да изпълни волята Му.

Израза „да Му служи“ подчертава, че всичко което вършат левитите трябва да бъде в името на Господ, точно изпълнено според Божията воля и според Божите указания.

Да благославя в името Му“ служението на левитите трябва да носи слава, хвала и благодарности само на Бог!

ЛЕВИТИТЕ НА НОВИЯ ЗАВЕТ
Всеки повярвал в Христос е призван да бъде Божи служител като левитите – осъзнат, просветен, посветен, смирен и покорен изпълнител на Божията воля. Това е позицията на слуга, а не на своеволен, своенравен и чепат субект, който прави нещата по своя си начин, за своя полза и за своя слава. Нещо повече, последователите на Христос с всяко свое дело, дума или поведение трябва да предизвикват искрено възхищение и спонтанна прослава само на Господ Исус Христос.

Ако в това описание разпознавате себе си, то трябва да знаете, че както левитите не са получили за наследство дял от земята в Ханаан, така и вашето наследство няма да бъде на тази земя.

Не съжалявайте, ако не сте наследили имоти. Не се ядосвайте, ако не сте натрупали пачки от търговия, нито ако не сте от печелившите от лотарията. Вашето наследие, богатство и награда няма да бъде на земята, а на небесата! И прибежище ще ви бъде единствения сигурен град – Небесния Ерусалим!

Очаквайте продължение…

Вашият коментар